Operace varhany Dolní Lipka

V sobotu 28. 3. 2015 jsme navštívili varhanářskou dílnu rodiny Červenkových v Jakubovicích u Lanškrouna. Zajímalo nás, jak postupují práce na restaurování dolnolipeckých varhan, na jejichž záchranu přispěli dobrovolníci z celého králického okolí, němečtí krajané ze spolku Verein der Adlergebirgler e.V.  se sídlem ve Waldkraiburgu, a také Česko německý fond budoucnosti.

S mistry varhanáři jsme se setkali v domáckém prostředí jejich útulné dílny, kde společně vdechují nový život starým nástrojům. Kromě otce, Ivana Červenky, pracují na jednotlivých zakázkách také jeho dva synové, oba absolventi varhanářské školy v Krnově. Mladší z nich, Pavel Červenka, nás seznámil s popisem oprav a s obrazovou dokumentací. Měli jsme  možnost porovnat, jak veliký kus práce již byl vykonán a jakou změnu pocítily varhany z Dolní Lipky na svém stoletém těle. Předvedl nám dokončené části mechaniky nástroje a opravený hrací stůl – vyčištěný a směsí včelího vosku s terpentýnem ošetřený je již připravený na návrat do kaple Panny Marie. Během jara budou zrestaurovány také všechny píšťaly. Těší nás, že práce probíhají bez problémů a přesně podle časového plánu.

Premiérové předvedení opraveného nástroje chystáme na sobotu 4. července, kdy jej rozezní náš milý host Václav Uhlíř, varhaník a diecézní organolog z Hradce Králové.

Fotografie z exkurze v jakubovické dílně si můžete prohlédnout na našich webových stránkách:  vimjakostelicek.webnode.cz (sekce Fotogalerie/Dolní Lipka).  Najdete zde také informace a fotogalerii ke všem akcím pořádaným pod názvem „Vím já kostelíček“, aktuální stav konta veřejné sbírky a podrobnosti o průběhu dalších etap našeho varhanního projektu.

Gabriela Coufalová
Kristina Brůnová
Denisa Hejtmanská