Srpen 2020

V pátek 21. srpna 2020 proběhlo setkání místních dobrovolníků, kostelíčkových muzikantů a skupinky přátel z německého krajanského spolku z Waldkraiburgu. V čase poněkud netradičním pro naše letní putování, ale přesto v obvyklé příjemné atmosféře díky vstřícnosti lidí, kteří nám znovu nezištně pomohli s organizací. A také díky nečekanému zájmu putujících návštěvníků a věrných diváků. V situaci poněkud nejistého letošního plánování termínů koncertů patří náš největší dík hlavně účinkujícím hudebníkům a zpěvákům. Varhaník Ondřej Mejsnar se bravurně zhostil hry na všechny čtyři opravené nástroje, posluchače navíc mile překvapil i svými improvizacemi na přání. Profesionálním výkonem i sympatickém projevem si získali divácké ovace zpěvačka Marie Novotná a akordeonista Václav Bílek. Neméně úspěšní a dlouhotrvajícím potleskem odměnění byli také naši muzikantští přátelé z Příležitostného sboru. Představili se publiku výjimečně v sestavě komorního barokního ansámblu pod názvem SEMTAM orchestra. Žánrovou pestrost celodenního programu tentokrát vyvážila a divácký zážitek v závěru odpoledního putování zpříjemnila králická skupina Neřežto. Důležité role tlumočníka z českého do německého jazyka se při moderování všech koncertů mistrně zhostil Jan Kubica. A nenahraditelnou překladatelkou mnohých dotazů našich hostí během srdečných rozhovorů byla opět také Gabriela Coufalová.

Varhany ve čtyřech kostelích v obcích Dolní Lipka, Prostřední Lipka, Horní Lipka a Heřmanice jsou nyní v nejlepším pořádku, veřejná sbírka na jejich opravy mohla být již ukončena. Výtěžek  dobrovolného vstupného z koncertů 21. 8. ve výši 8 613 Kč. jsme proto věnovali na konto veřejné sbírky spolku Omnium a celou částku nasměrovali konkrétně k podpoře výzvy „Zachraňme křížek společně“. Přejeme heřmanickým dobrovolníkům, aby se jim podařilo opravit historický pískovcový kříž nad vesnicí co nejdříve.

Vážíme si všech těch báječných, šikovných a štědrých lidí, které jsme měli to potěšení a štěstí potkávat v uplynulých osmi letech při setkáních „Vím já kostelíček“. A upřímně přejeme

podobně úžasné a obohacující zážitky, ale také vytrvalost, odhodlanost a neúnavnou energii všem dobrým lidem, kteří se snaží měnit věci kolem sebe k lepšímu.

fotografie